2014

Čistá řeka Sázava na Vysočině 2014

Rozmanitá skupina dobrovolníků se již pátým rokem sešla u Sázavy a v 60 km úseku zbavovala její koryto a břehy odpadu. V místech, kde byl odstraněn hrubý odpad starý desítky let, totiž přibývají každým rokem nové nečistoty.

Ve všední dny od 7. dubna již tradičně čistili okolí řeky Sázavy žáci škol s pomocníky. Úsek Světlá nad Sázavou – Smrčná si vzaly na starost světelské školy ZŠ Lánecká a ZŠ Komenského za podpory místních rybářů a členů Klubu českých turistů. Řeku Sázavu a její přítoky v centru Havlíčkova Brodu zbavovaly odpadu havlíčkobrodské školy SPŠ stavební akademie St. Bechyně, ZŠ a MŠ Wolkerova, ZŠ Konečná, ZŠ Štáflova a ZŠ Sady.

V sobotu 12. dubna vyvrcholilo čištění Sázavy, když se na šesti stanovištích na 60 kilometrovém úseku Sázavy sešli dobrovolníci (skupiny, jednotlivci i rodiny s dětmi), aby pomohli zbavit řeku odpadu. Za slunečného počasí bylo možné spatřit v přírodě pracanty se zelenými tričky s logem akce Čistá řeka Sázava na Vysočině.

Každým rokem se množství nalezeného odpadu snižuje. První dva ročníky dobrovolníci odstraňovali velké množství odpadu starého i desítky let. Nyní likvidují pouze to, co za uplynulý rok přibylo. Nejčastěji se jedná o drobný odpad jako potravinové obaly, PET lahve, papíry, konzervy, sklo. Tradičně se u řeky objevují pneumatiky (i od traktoru), nábytek, domácí spotřebiče a sportovní potřeby. Z hitparády domácích spotřebičů končí u řeky nejčastěji lednice. Příjemně nás překvapil stav přírodní rezervace Stvořidla, který byl ještě předloni zoufalý.

Čistá řeka Sázava na Vysočině se koná pod záštitou akce Čistá Vysočina, kterou realizuje kraj Vysočina.

Úklid řeky Sázavy se v uvedeném termínu uskuteční tradičně také na dolním toku, v kraji Středočeském a nově na Vysočině i nad Havlíčkovým Brodem. Pod taktovkou několika organizátorů (Posázaví o.p.s., Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s.) bylo napříč dvěma kraji vyčištěno přes 200 km řeky Sázavy – téměř od pramene až do Pikovic. Rozsah akce poukazuje na nutnost koordinované péče o vodu a krajinu bez ohledu na administrativní hranice a různé zájmy.

Čistá řeka Sázava na Vysočině je dobrovolnická a nezisková akce, kterou je možné uskutečnit pouze díky přispění partnerů, sponzorů a organizátorů akce. Poděkování patří partnerům: státnímu podniku Povodí Vltavy, s. p. za odvoz odpadu, rekreačnímu středisku Sluneční zátoka za poskytnutí azylu, půjčovně lodí Samba za zapůjčení lodí a MAS Královská stezka za materiální podporu. Velké poděkování patří také všem sponzorům.

 

Plakát – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2014

Tisková zpráva – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2014

Panoramatická fotka – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2014

uvodni fotka 2014