2021

Řeka je opět čistá!

V loňském roce bylo čištění řeky Sázavy zcela zrušeno, v letošním roce se podařilo tradiční dobrovolnickou akci zrealizovat alespoň prostřednictvím individuálního čištění.

Čištění probíhalo opět v úseku od Havlíčkova Brodu po Chřenovice v termínu od 8.4. do 11.4.2021. Dobrovolníci si mohli vyzvednout materiál pro čištění na informačních centrech v regionu a na obecních úřadech. Této možnosti využilo 122 dobrovolníků, což je počet, v který jsme ani nedoufali!

Bylo viditelné, že se v loňském roce řeka nečistila a odpadu bylo více než tradičně. Mezi nejčastěji sesbírané poklady patří tradičně plastové a papírové obaly, plechovky a skleněné nádoby, ale i např. židličky, hrábě, novodurové trubky, boby, hrnce apod. Lidem také stále chybí osvěta o likvidaci vlhčených ubrousků, které rozhodně nepatří do toalety.

Rádi bychom poděkovali všem zúčastněným, kteří si našli čas a pomohli přírodě. Akce byla letos bez sběru odpadků z lodí, bez občerstvení a hromadných srazů, což mnohým jistě chybělo. Budeme doufat, že v příštím roce se opět u řeky setkáme osobně.

Velice děkujeme partnerům akce, kteří nám pomáhají především se svozem a likvidací odpadu, propagací akce a všeobecnou osvětou.

Ahoj v roce 2022 🙂

ČIŠTĚNÍ BUDE! 🙂

Prosíme dobrovolníky, aby po čištění nahlásili info o úseku úklidu a místě zanechání odpadu (prosíme v blízkosti cest, silnic či jinak dostupných míst) na tel:774 709 322,nebo email: ortovka777@seznam.cz. Dobrovolníci, kteří se při úklidu vyfotí a fotku/y nám zašlou, budou odměněni tričkem s logem akce 👍😊

Od zítřka, tedy 7.4. do 9.4.(včetně), bude možné na informačních centrech v Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou a Ledči nad Sázavou, vyzvednout materiál pro čištění 😉 stačí se prokázat o okénka nebo dveří papírkem s nápisem: Čistá řeka Sázava a pracovníci IC materiál předají 👍 Poznámka: informační centra jsou oficiálně zavřená, ale mají výdejní okénka nebo pultík u dveří 😉👍

IC Havlíčkův Brod: středa 12-17:00, čtvrtek 12:00-15:00, pátek 12:00-14:00

IC Světlá nad Sázavou – kulturní zařízení Kytice: středa 8–11:30,12:30–17, čtvrtek 8–11:30,12:30–17, pátek 8–11:30,12:30–17

IC Ledeč nad Sázavou: 8:00 – 16:00

Okolnosti bohužel nepřejí našemu tradičnímu pojetí akce a zákaz shromažďování platí i pro akce v přírodě. Nicméně bychom rádi oslovili jednotlivce a rodiny, kterým není lhostejné životní prostředí u naší řeky Sázavy. Dobrovolníkům zabezpečíme v termínu od 8.4. do 11.4.2021 materiál pro sběr odpadu na stanovených místech – adresy pro vyzvednutí materiálu budou upřesněny v týdnu (Havlíčkův Brod, Okrouhlice, Světlá nad Sázavou, Ledeč nad Sázavou). Čistit se bude tradičně v úseku od Havlíčkova Brodu po Chřenovice po obou březích. Podrobnosti k akci budou zveřejňovány v nejbližší době.

Děkujeme za podporu a těšíme se na čištění 😉👍

Aktuální informace budeme průběžně zveřejňovat zde, či na FB.

Plakát úseky – Čistá řeka Sázava 2021