2024

Tisková zpráva z akce Čistá řeka Sázava na Vysočině 2024
Rok 2024 přinesl již 14. ročník tradiční dobrovolnické aktivity „Čistá řeka Sázava na Vysočině“. Koordinaci akce zajišťovala ve spolupráci s Povodím Vltavy Královská stezka o.p.s. Událost byla plánována na týden od 8. 4. do 13. 4. 2024. Počasí přálo, a tak se sbíralo dle plánu.
Své síly ve sběru zapojilo 740 dobrovolníků všech věkových kategorií, kterým patří díky za jejich odvedenou práci.
Stejně jako v předchozích letech, tak i v letošním ročníku se do akce zapojily mateřské, základní a střední školy z regionu. Jsme rádi, že zájem škol neustále trvá, i ony si uvědomují vliv člověka na životní prostředí.
Každoročně se v týdnu také zapojují zájmové spolky a kluby, včetně menších skupinek přátel, které nemohou jít čistit o víkendu.
Kromě běžných plastových odpadků a skleněných lahví nalezli dobrovolníci několik pneumatik, lopatu, polystyren, oděvy a kusy starého železa.
Stále nepříjemně se také projevuje faktor zbylého odpadu ze staveb, které jsou realizovány v blízkosti řeky či silnic.
Pro materiální zabezpečení celé akce potřebujeme každoročně pro každého dobrovolníka pár pevných pracovních rukavic, pytel na odpad, drobné občerstvení a upomínkový předmět pro radost. Následně je nutné také odpad svézt (ať již lodí či autem) a uložit ho.
Velice si vážíme podpory našich partnerů a sponzorů akce, díky kterým je možné akci každoročně uspořádat a pomoci tak přírodě. DĚKUJEME!
Děkujeme všem zúčastněným a budeme se opět těšit v příštím roce 🙂

Čistá řeka Sázava na Vysočině 2024

14. ročník neziskové dobrovolnické akce, která má za cíl vyčistit řeku Sázavu od odpadků a nečistot.
Připojte se k dobrovolníkům a přijďte 13.4. na jeden z úseků čištění – dostanete pevné rukavice, pytle na odpad, malou svačinku a upomínkový předmět 🙂 Navíc se poznáte s dalšími lidmi, kterým není lhostejné životní prostředí.
Těšíme se na Vás 🙂

Plakát úseky – Čistá řeka Sázava 2024