2010

Čistá řeka Sázava na Vysočině 2010

Od středy 14. dubna do neděle 18. dubna úspěšně proběhl první ročník akce Čistá řeka Sázava na Vysočině 2010. Do dobrovolnického čištění řeky Sázavy se zapojilo celkem 400 dobrovolníků, z toho 35 na lodích. Společnými silami z řeky i z jejího okolí posbírali 3,9 tun výhradně drobného odpadu (PET lahve, potravinové obaly, papíry). Na Vysočině byl vyčištěn úsek o délce přibližně 40 km (Havlíčkův Brod – Budčice). Největší množství odpadu se přirozeně nacházelo poblíž sídel velkých měst, podél železniční tratě a paradoxně také v přírodní rezervaci Stvořidla. Akci Čistá řeka Sázava na Vysočině 2010 organizovalo občanské sdružení Sázava 21.

Ve všední dny čistili řeku a její okolí žáci škol, o víkendu bylo čištění v rukou dobrovolníků na lodích a na souši. Školy úklid řeky spojili s praktickou výukou či environmentální výchovou.

Do akce se zapojily tyto školy:

Střední průmyslová škola stavební Havlíčkův Brod

Základní škola V Sadech Havlíčkův Brod

Základní škola Wolkerova Havlíčkův Brod

Základní škola Komenského Světlá nad Sázavou

Základní škola Lánecká Světlá nad Sázavou

Základní škola Hněvkovice

U samotných žáků akce sklidila úspěch a sami byli překvapeni, jaký odpad mohou u řeky nalézt.

O víkendu probíhala pro veřejnost akce v Havlíčkově Brodě, dále v úseku Mrzkovice – Ledeč nad Sázavou a Ledeč nad Sázavou – Budčice. Do úklidu se zapojila různá zájmová sdružení a profesní spolky – zaměstnanci Povodí Vltavy, s.p., rybáři, hasiči profesionální i dobrovolní, skauti, zaměstnanci městských úřadů. Zapojili se také místní dobrovolníci – jednotlivci a celé rodiny i dobrovolníci přespolní, kteří mají kladný vztah k řece i celé přírodě.

Čistá řeka Sázava na Vysočině se koná pod záštitou akce Čistá Vysočina, kterou realizuje kraj Vysočina.

Úklid řeky Sázavy v uvedeném termínu probíhal také na dolním toku řeky Sázavy. Pod taktovkou tří organizátorů (Posázaví o.p.s, MAS Lípa pro venkov a Sázava 21, o.s.) bylo vyčištěno celkem 150 km řeky. Zapojilo se na 1 000 dobrovolníků. Organizátoři zajistili dobrovolníkům materiál (lodě, rukavice, pytle, občerstvení) a v případě vícedenního čištění také nocleh.

Čistá řeka Sázava na Vysočině je dobrovolnická a nezisková akce, kterou je možné uskutečnit pouze díky přispění partnerů, sponzorů a organizátorů akce. Poděkování patří partnerům: státnímu podniku Povodí Vltavy, s. p. za odvoz odpadu, rekreačnímu středisku Sluneční zátoka za poskytnutí azylu, půjčovně lodí Samba za zapůjčení lodí a občanskému sdružení Sázava 21 za materiální podporu. Velké poděkování patří také všem sponzorům.

 

Plakát – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2010

Tisková zpráva – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2010

Zhodnocení – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2010

uvodni foto 2010