2017

Čistá řeka Sázava na Vysočině 2017

Osmý ročník akce Čistá řeka Sázava na Vysočině je úspěšně za námi! Čištění, které probíhalo v týdnu od 3.4. do 8.4.2017 bylo zakončeno a naši dobrovolníci mohou hrdě prohlásit, že se činili, co jim síly stačily!

 

Letošní ročník v týdnu neprovázelo pěkné počasí. Na sobotní čištění se naštěstí počasí trochu „vybralo“ a chvílemi svítilo dobrovolníkům k práci i sluníčko. Naši dobrovolníci (všichni bez výjimky od nejmladších po nejstarší) jsou vždy dobře připraveni a s úsměvem zvládají chodit podél břehu, sbírat odpadky i z lodí a občas se popasovat i s velkými kusy odpadu. Organizátoři se snažili zabezpečit alespoň pláštěnky, termosky s čajem, na studené ruce pomohly pracovní rukavice a na tělo šortky či tričko.

 

Všichni dobrovolníci se pouštěli do práce s radostí a jako každý rok i letos nacházeli „poklady“, které v přírodě zanechal člověk: dopravní cedule, stavební materiál, dětské hračky, pánské i dámské spodní prádlo, pneumatiky, zahrádkářské hadice těžko uvěřitelných délek, past na zvěř a nesčetné množství plastových obalů od lahví a hygienických potřeb. Naštěstí můžeme říci, že díky každoroční aktivitě je odpadu méně, na čemž se shodují i dobrovolníci a místní obyvatelé.

 

Při realizaci akce si dobrovolníci pochutnávali na pitíčkách, tatrankách, kukuřičných křupkách, ale i sekané a domácím chlebu s okurkou. Všechny tyto dobroty zabezpečili partneři a sponzoři akce, stejně jako šortky, trička, šátky, rukavice a pytle a samozřejmě lodě! Nebýt každoroční podpory z jejich strany, nebylo by možné akci zrealizovat. Všem moc děkujeme!

 

V letošním roce se navýšil i počet škol, které šly čistit, tím pádem i počet dobrovolníků (celkem 580 dobrovolníků). Každý, kdo přidal ruku k dílu, si zaslouží uznání a pochvalu, neboť tím dává najevo, že mu není lhostejné to, jak vypadá okolí, ve kterém žije. Cílem akce není pouze vyčistit řeku Sázavu, ale prostřednictvím dětí a mládeže rozvíjet myšlenku podpory ekologie a zdravého životního prostředí.

 

Po dobře odvedené práci si každý zaslouží odměnu. Proto bylo pro nejmenší připraveno na sobotní odpoledne promítání animované pohádky a pro dospělé na večer velký vodácký bál v sokolovně v Okrouhlici. K tanci a poslechu hrála kapela WorWani, která s osazenstvem sálu vydržela o poznání déle, než se předpokládalo a patří jim za to velký dík 🙂 !

 

Děkujeme všem, kteří se do akce zapojili a podpořili ji a těšíme se na Vás při devátém ročníku v příštím roce.

Plakát – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2017

Plakát úseky – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2017

Plakát promítání – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2017

Tisková zpráva – Čistá řeka Sázava na Vysočině 2017