2018

Máme čisto!

Rok se s rokem sešel a my za sebou máme další ročník již tradiční akce Čistá řeka Sázava na Vysočině. V pořadí již 9. ročník probíhal v týdnu od 3. 4. do 7. 4. 2018. Celou letošní akci provázelo nádherné počasí, díky kterému se zřejmě do akce zapojilo více dobrovolníků než v předchozích letech. Letošní ročník spojil dohromady téměř 700 osob všech věkových kategorií :) ! Za toto neuvěřitelné číslo moc děkujeme!

Stejně jako v předchozích letech, tak i v letošním ročníku se do akce zapojily mateřské, základní a střední školy z regionu. Jsme rádi, že zájem škol neustále trvá, neboť především díky dětem a žákům můžeme působit do budoucna pro zdravější životní prostředí. Každoročně se v týdnu také zapojují zájmové spolky a kluby, včetně menších skupinek přátel, které nemohou jít čistit o víkendu.

Bohužel i v letošním roce jsme si potvrdili, že „pokladů“ u Sázavy je stále dost. V letošním roce jsme našli krom běžných odpadků také například dřevěného koníka, blinkr ze starého auta, či boby na sníh. Dobrovolníci každý rok udiveně kroutí hlavou, jak se může stát, že takové věci se z domácnosti (kde má každý čisto), dostanou až do přírody… Stejně tak se nepříjemně projevuje faktor zbylého odpadu ze staveb, které jsou realizovány v blízkosti řeky, např. u železniční trati či silnice.

I po ukončení letošního ročníku čekala na dobrovolníky odměna, v podobě koncertu kapely Poletíme? v klubu OKO.

Abychom mohli materiálně zabezpečit celou akci, potřebujeme každoročně pro každého dobrovolníka pár pevných pracovních rukavic, pytel na odpad, drobné občerstvení, a pro radost upomínkový předmět. Následně je nutné také odpad svézt (ať již lodí či autem) a uložit. Velice si vážíme podpory našich partnerů a sponzorů akce, díky kterým je možné akci každoročně uspořádat a pomoci tak přírodě. DĚKUJEME!

 

Ještě jednou děkujeme všem zúčastněným a budeme se těšit v příštím jubilejním roce opět na viděnou :)

Plakát – Čistá řeka Sázava 2018

Plakát úseky – Čistá řeka Sázava 2018

Tisková zpráva – Čistá řeka Sázava 2018